Phnom Penh

Kambodjas huvudstad, urmysig. 
Den officiella valutan här är Riel, men det är dollar som gäller förutom vid småpengar. 

Anlände här i lördags kväll efter en 6 timmar lång bussresa och checkade in på vårt guesthouse, international guesthouse. Helt okej standard ändå - förutom det att vår toalett var en katastrof. De hade nämligen dragit en slang från ac'n, som droppade, in på toaletten så hela golvet blev blött. Så vi fick sätta soptunnan under för att samla vatten. Och duschen hade enbart skållhett vatten. Underbart efter en 30graders varm dag. Annars var det helt okej. 

Första dagen besökte vi den stora marknaden, Central market. Samt letade efter ett nytt ställe att bo på, och vi hittade ett som såg väldigt mysigt ut. Ett backpackerguesthouse som heter 11happy backpackers, men det fanns inga lediga rum så vi fick vänta till dagen därpå. Ansökte även om 60dagars turistvisum till thailand, som ska vara klart på onsdag kväll. Vi avrundade dagen med massage, superskönt. 

När vi vaknade upp dagen efter gav vi oss till 11 happy backpackers, fick ett rum och planerade att bege oss ut och se oss omkring. Så blev det tyvärr inte direkt, eftersom det var stopp i vår toalett som de var tvungna att fixa innan vi gick. När det var löst begav vi oss till Wat phnom, ett tempel som låg på en höjd.

Påtal om 11 happy backpackers.. så var det nog vår natt hittils. Precis över oss låg en takbar, där de spelade musik heeela natten. Samt att vår säng var sönder och elektriciteten knappt fungerade. Underbart.
 
Vi besökte även Toul Sleng Genocide Museum, Tortyrmuseét, en f.d skola som De Röda khmererna gjorde om till ett fängelse där dom torterade och svalt fångarna innan dom avrättades. Detta är ett av tre säkerhetsfängelser, och under 1975-1978 satt där över 20.000 fångar - endast 7 stycken överlevde. Deras berättelser finns nerskrivna i ett av husen, tillsammans med flera tusen foto på fångarna. 

Hade faktiskt ingen aning om vad som hänt Kambodjas folk, de röda khremerna och Pol pot. Och om ni inte heller har det, borde ni verkligen läsa om det. Att något sådant kan hända efter Hitler och andra världskriget är helt ofattbart. Människor alltså. 

För att sammanfatta det hela så kom Pol Pot till makten som diktator och allt i Kambodja ändrades. Pengar avskaffades, folkklasser upphörde, skolor och sjukhus stängdes ner och städer tömdes på folk, inklusive huvudstaden. Folket tvingades istället ut på landsbygden för att arbeta under slavförhållanden på upp till 15 timmar per dag. Det kvittade vem du var, hur gammal du var,  vilket utbildning du hade eller vad du hade för yrke. Alla skulle visa lojalitet till Pol pot och hans rörelse Angkar. Om inte, mördades man, vilket ledde till att en fjärdedel, 3 miljoner, av Kambodjas invånare dog. 

Choung ek, Killing fields, som är en minnesplats av de röda khmerernas massmord. Här har 1miljon människor avrättats mellan 1975 och 1979, och 9000 kroppar har hittats i massgravarna som pryder platsen.  Och detta är bara en av 300 killing fields som finns.


Wat Phnom
Toul Sleng
Här får man inte skratta 
Åka tuktuk
Tanka tuktuk
Munskydd för alla avgaser 
Killing fields
Minnesmonumentet med 17 hyllor av dödskallar
Gåvor på en massgrav
Massgrav där tänder ibland kan synas under regnperioden.
Fint här, trots det hemska som hänt
Hittade en fuling
Mot detta träd slog man spädbarn mot och krossade deras skallar innan man slängde ner dom i massgraven bredvid
Kvarlevor
Skallar innuti minnesmonumentet. 
Marknaden inne i staden
 






 
 

Hejdå Vietnam

Och hej Kambodja. 

Nu har vi lämnat Vietnam bakom oss och istället kommit till Kambodja, till huvudstaden Phnom Penh. 
Tänkte passa på att sammanfatta vår vistelse med några ord från Rebeccas blogg

Vietnam har bjudit på det mesta, allt från sol & bad till regn och storm, stora marknader, små affärer, billig öl och dyra desserter. Just nu har jag hjärnsläpp och vet inte hur jag ska få ner alla intryck och upplevelser som Vietnam har gett, men det har varit helt fantastiskt att spendera en månad här. Efter en dålig start i Hanoi har resan blivit bättre och bättre, och Halong Bay toppar listan. Maten blev bättre i söder, likaså vädret (bitvis).

Vår rutt såg ut sådär: Hanoi - Halong Bay - Cat Ba Island - Hanoi - Hue - Danang - Hoi An - Nha Trang - Ho Chi Minh.

Vietnam i siffror 

Antal dagar: 27

Km med tåg: 1726

Städer vi besökt: 7 st

Antal Pho (nationalrätten): 4 st

Antal sömnlösa nätter - pga tåg: 2

                                - pga av storm: 3

Resor med tåg: 4 st

Resor med båt: 2 st

Antal kryssningar: 1 st

Antal dryga vietnameser: 5328 st

Kr för nudlar med kyckling på gatan: 18

Billigaste ölen: 2 kr

Visum: 45 dollar

Plus 

 + Halong Bay

+ Saigon

+ Hoi An

+ stränderna

+ maten

+ hotellen

 Minus

- Hanoi

- maten

- folket 

- valutan (förstår den fortfarande inte)


 



Cu Chi tunnlarna

Hej! Idag bhar vi besökt Cu Chi tunnlarna, som ligger cirka 7 mil utanför Saigon. Vietnameserna byggde dessa tunnlar under vietnamkriget för att gömma sig undan amerikanarna. Ett helt samhälle bildade dom där nere med flera mil av sammanlänkande tunnlar med i princip allt de behövde för att överleva. Skola, sjukhus och matsalar, allt verkligen. Och det bästa med allt - inga amerikaner kunde komma ner eftersom ingångarna till tunnlarna var aldelles för små. 

Vår guide var även jättebra, skämtsam och kunde för en gångs skull väldigt bra engelska, vilket gjorde allt ännu mer intressant. Rundturen börjades med att vi först fick prova att krypa ner i ett hål som var anpassat efter en vietnames - och det gick enklare sagt en gjort då de är hälften så stora som en själv. Men det var ju också det som var meningen. 

Efter fick vi berättat för oss hur samhället med tunnlarna fungerade, hur de kunde leva som de gjorde och varför. Oerhört fascinerande, även om det lät helt sjukt hur de kunde klara det. Vi fick även prova på att krypa i en riktig tunnel på 100 meter just från kriget, och gud vad trångt det var. Och då hade de tillochmed gjort dom bredare. 
Och nästan det bästa av allt - vi fick chansen att skjuta med ett gevär från kriget. En ak-47.

Imorgon drar vi oss vidare mot Kambodja, och Phnom penh!
 
 



Ho chi minh

Har nu lämnat Nha thrang bakom oss och anlänt till Ho chi Minh, eller Saigon som det också heter, där vi bor på ett supermysigt hotell som heter Aries hotel. Det ligger mitt i centrum, men ändå på en bakgata så det är tyst och lugnt. 

Saigon är Vietnams största stad, och lite mer modernt än resten av landet. Och vi.. gillar det. 
Då Hanoi var en oerhörd besvikelse så överraskades vi istället av Saigon som har lite mer av allt. Roligare sevärdheter, bättre mat och en bättre marknad. 

Gårdagen spenderades med att besöka War remnants museum, som är ett musem som återspeglar vietnamkriget med massvis av dokumentationer i form av bilder, historier, texter, vapen och fordon från kriget. Oerhört intressant, men också väldigt hemskt. Helt sjukt hur amerikanerna betedde sig. Är ändå ganska fantastiskt hur landet rest sig på bara 30år från att vara helt splittrat, till att vara hur det är idag. För vissa av städerna vi besökt på vår resa genom Vietnam var väldigt hårt drabbade. Exempelvis Hue, som vi var i härromveckan, var helt sönderbombat. 

Resten av dagen strosade vi bara runt, åt mat på ett känt shoppingcenter och kollade in staden. 

Idag besökte vi Ben Thanh, den kända marknaden i stan, och handlat lite julklappar! Lyckades tillochmed göra en vietnames butter när jag prutade ner en sak aldelles för mycket. Men det kunde han allt ha, för gud vad otrevligt han var. Faktiskt otrevligast hittils, och det är faktiskt en oerhörd bedrift här nere! Ikväll besökte vi även ett café som heter NyDC. Och jösses vad goda deserter de hade. Rekommenderas!

Imorgon har vi ställt klockan på 07.00, då vi ska upp på en guidad tur till Chu chi tunnlarna. Ska bli oerhört intressant :)


 
Snart är det jul
Bästa menyn jag sett
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Nha trang

I förrgår begav vi oss tillbaka till Danang för att tillslut ta tåget till Nha trang, som är en stad lite längre söderut.
Vi lämnade Danang vid 10.30 och skulle vara framme vid cirka 21.00. Men så blev det inte, såklart.

Vid femtiden stannades tåget pga att det regnat så offantligt mycket på spåret, och där blev vi stående ända till klockan tolv. Jättekul verkligen. Tåget rullade tillslut vidare och vi kom fram till Nha Trang vid 03.00. Bara sådär 6 timmar försent.

Tog sedan en taxi till vårt hotell för en god natts sömn - trodde vi. För vid 06.30 började de renovera hotellet mittemot med stensåg och hammarslag. Lagom glada så väntade vi några timmar och bytte sedan hotell som vi trivs superbra med - Nice swan hotel.

Nu har vi varit i Nha trang i två dagar, och här trivs vi. Är ganska turistigt och vi bor cirka en minut från stranden där vi spenderat dagen idag. Och gud vad mycket ryssar det är här av någon konstig anledning. Igår unnade vi oss varsin pizza och idag hittade vi en jättemysig restaurang på en bakgata där jag beställde kycklingfilé med svampsås och skinka samt Rebecca beställde Pho, vietnamesernas nationalrätt som är en soppa. Vi bjöds även på en gratis Cocktail - som serverades i en hink. Gud vad mycket sprit den innehöll! Men gratis är gott.

Imorgon blir det antingen stranden eller Vinpearl nöjjesfält berorende på vädret.

 
 

Hoi an 2

Ytterligare några dagar har spenderats i Hoi an, och det är utan tvekan vårt favoritställe i Vietnam. 
Bredvid vårt hotell ligger en jättemysig restaurang som heter Café 43, där de serverar öl för 1kr (1kr!!!) som kallas freshbeer, som är en öl som de brygger lokalt och som måste säljas inom 48h. De serverar även en 5rätters middag för 2 som kostade cirka 60kronor totalt, med vietnamesiska rätter. Supergott alltihop! 

Som sagt, allt är super här - förutom en sak. Människorna. Guuuud vad klängiga de är, aldrig stött på något liknande. När man är i turkiet eller liknande är de ju klängiga, men ingenting mot det här. Om en person kommer fram till dig när du går på gatan och ska sälja något(läs när ALLA går fram till dig) så kan de inte ta ett nej,  inte ens efter 10 eller 50 nej, utan de förföljer dig en lång bit och tjatar och tjatar. NEJ, jag vill inte köpa din blinkande boll eller dina fula armband. Överallt! Tillochmed på stranden kunde de sätta sig bredvid en när man solade och satt kvar där i 5 minuter. Eller när man sitter och äter på restauranger går de in och klänger.
Och engelska kunde de ju såklart inte heller.

Nej, nästan så man blev sugen på att lära sig vietnamesiska och lära dom försäljningsargument som inte går ut på att tjata ihjäl personer som inte ens har ögonkontakt med dig och säger nej 50 gånger. 

Annars har vi också gått runt och kollat på lite kulturella sevärdheter och tagit det lugnt. Oldhouse, lite templen osv. Brände mig ganska rejält i ansiktet härromdagen (trots att vi bara låg i 4 timmar och jag hade smörjt in mig med solfaktor 50 i hela ansiktet) så blev att undvika solen så gott det gick, samt köpa ett linne till mig och en fin röd klänning till Rebecca. 

Nästa stopp - Nha Trang. 

 

Hoi an

Hej! Nu är tyfonen äntligen över och vi klarade oss oskadda. Precis innan den skulle slå till mot Da Nang, där vi befann oss, så ändrade den kurs och gick norrut istället. Gud vad skönt! 

Nu befinner vi oss i Hoi an efter att ha tagit lokalbussen hit igår förmiddag. En oerhört mysig stad! Vi stormtrivs redan. Hela staden är uppbyggd av små mysiga butiker och skräddare som syr upp kläder samt säljer fina klänningar. Inte det att jag skulle köpa en klänning, men den kvinnliga halvan i sällskapet gillar det! 
Är väldigt sugen på att sy upp en kostym, men får göra det i Thailand innan vi beger oss hemmåt i vår. 

Igår besökte vi den lokala marknaden som låg mitt i staden, där jag fick gå lös på prutningen och köpte mig två par solglasögon. Mina förra damp  ju ner i mekongfloden i Laos när vi paddlade kajak. Provade även den lokala maträtten Cao Lau, som var helt okej! Nudlar, kött och citrongräs. Samt väldigt stark vitlök, namnamnam. 

Idag har dagen spenderats vid havet. Stranden Cua Dai ligger cirka 5 kilometer från hotellet, som förövrigt är jättemysigt, så lånade vi cyklar och begav oss dit så fort vi hade vaknat. Vit sand, höga vågor och en bra väder. Helt perfekt med andra ord! 

Nu ska vi ge oss ut för att leta klänningar och äta något. Hejdå ! 

 
Marknaden 
Café bredvid vårt hotell 
Cua Dai Beach
Haj i vågona
Restaurang vi åt på idag
Nya glajjorna 
Cua Dai
Cykeltjejen

Da Nang

Hej! Nu befinner vi oss i Da nang, cirka 20 mil söder om Hue, som vi tog oss via tåg. Här är det fint med både strandliv och en lite större stad. Thailands femte största för att vara exakt. 

Vi bestämde oss för att bo vid stranden eftersom vi var sugna på sol & bad, och fick därmed bo lite längre från staden. Det kändes bra - tills vi kom till hotellet, gick ner till stranden och det var röd flagg, såklart. Så vi har inte fått bada någonting sedan vi kom hit eftersom det har blåst och regnat något kopiöst. Jättesynd eftersom det verkligen är superfint här!

Och imorgon kommer Haiyan, tyfonen som härjat i fillipinerna, dra in över Vietnam. Det är den starkaste på tio år, om inte någonsin, som drar in över landet. Den kommer röra sig i 125-200km/h, och kommer komma in precis där vi befinner oss, bingo. Så tåg och flyg har ställts in, vilket har resulterat i att vi istället fixat ett hotell i staden där vi är lite säkrare. Fick även uppgraderat från ett enkelrum till ett deluxerum, gratis, så det känns bra.  
Här bor vi : http://mayanahotel.com/ 

Nu ska vi ner till ett köpcentrum och köpa lite förnödenheter, för jag antar att vi inte komma vilja lämna hotellrummet imorgon. Håll tummarna på att allt kommer gå bra :)


 
 

Cat Ba Island & Hue

Sen senast har vi spenderat några dagar på Cat Ba island med sol och bad. Vi hittade ett mysigt hotell vid hamnen med jättefin utsikt och egen balkong. Här hade vi det superbra med bra väder, varmt i vattnet och god mat. Något som dock inte var lika uppskattat var att det fanns massor av sandflugor här som bet oss till förbannelse. 

I Måndags tog vi oss vidare till Hanoi, där vi hoppade på ett nattåg till Hue. Det var en uppelvelse i sig, med liggvagn och allt. Men det gick faktiskt väldigt bra! Vi mötte ett trevligt par från Tyskland som vi delade hytt och man fick för en gångs skull chansen att sova några timmar, något som inte alltid har varit så lätt när vi rest med buss. 

Just nu befinner vi oss i Hue, en väldigt fin historisk stad med massor av historiska saker att se. Dock har det regnat i två dagar när vi varit här så det enda kulturella vi faktiskt kollat in är citadellet. Och jo, det var väl fint och så, om inte allt hade legat i ruiner sedan vietnamkriget. Vi har också varit på den kända marknaden Dong Ba-market där vi fyndade oss varsin ryggsäck.  

Imorgon ger vi oss vidare till Da Nang.  

Har egentligen massor bilder på Rebecca, men hon skriker ut högljutt varje gång jag försöker lägga upp någon. Tjejer... 

 

Halong Bay

Nu har vi lämnat Hanoi bakom oss och i onsdag begav vi oss mot Halong bay, där vi bokat en kryssning i 2 dagar och en natt med en båt som heter Imperial luxury cruise. Vi gav 105 dollar per person på en lite finare båt. Och då ingick själva kryssningen(såklart), maten, utflykterna och hytten. Helt okej tänkte vi, särskilt när Halong bay skulle vara en så häftig upplevelse. Drickan ingick tyvärr inte (och tur var väl det, haha) 

Så i onsdags morgon blev vi upphämtade av en minibuss vid vårt hotell som sedan körde oss till Halong bay. Bussresan gick bra, trots att vi nog spenderade 70% av resan i det motsatta körfältet, och vi ankom till hamnen efter cirka 5 timmar, klockan 12.00. Väl där så bordade vi vår båt och bjöds på en välkomstdrink och checkade in i våra rum. 

Efter det var det dags för lunch. Menyn bestod av vietnamesisk mat i massor och det kändes i princip som vi åt en tiorätters. När vi väl hade ätit upp berget av mat så njöt vi lite av solen på soldäck innan vi begav oss till Halong Bays kändaste grotta, Hang sung sot(surprising cave) som var en superlik droppstensgrotta. Var väldigt häftigt! 

När vi kommit ut begav vi oss till en så kallad floating village, där folk bor i stora byar mitt ute på vattnet. Vi fick även förklarat att växer upp så och majoriteten av dom aldrig går i land. En upplevelse för sig! 
Där paddlade vi kajjak och ut till alla öar som fanns runtikring. Vi paddlade bl.a in i en grotta med massor av fladdermöss. Väl tillbaka på båten så började det bli mörkt och dags för middag. Namnamnam. Bläckfisk, musslor, räkor, ris och vårrullar.
 
Lärde även känna några sköna personer från Kanada, Irland, Tyskland och England. Kvällen blev därmed supertrevlig med några öl, gott sällskap och karaoke. Trodde aldrig att jag skulle duellera en London-bo i bohemian rhapsody eller en tysk tjej i Abbas Dancing Queen mitt bland öarna i norra Vietnam. Men oj så festligt det kan bli :D

Klockan dagen därefter var ställd på 07.30 för frukost och därefter så begav vi oss till ännu en flytande by, där de visade oss hur de utvann pärlor från musslor. Var väldigt intressant och gud vad mycket arbetade de fick lägga ner för att få en färdig pärla.  

Väl på båten igen så så började vår kryssning lida mot sitt slut, så vi begav oss till några bungalows på en väldigt sagolik ö där hälften av oss skulle övernatta en natt till. Men för vår del blev det för dyrt, så vi hade istället bestämt oss för att åka vidare. Som väl tur var fick vi ändå två timmar att njuta av lite sol, bad och lunch på stranden innan vi sa hejdå till allihop och begav oss vidare. 

För att sammanfatta det hela hade vi en helt underbar kryssning med bra väder, en utsikt att dö för, nya upplevelser och nya bekantskaper. Det är så härligt det där om hur man kan sätta sig ner med en person man aldrig tidigare har träffat och direkt ha en miljon saker att prata om bara för man är ute och reser och har en miljon upplevelser att växla med varandra. 

Resan har fortsatt mot Cat Ba Island, där vi ska koppla av några dagar med sol och bad. Supermysig ö! 


 

Hej! Jens Jonasson Trulsson heter jag och för tillfället handlar den här bloggen om våran resa i Sydostasien
.