Cu Chi tunnlarna

Hej! Idag bhar vi besökt Cu Chi tunnlarna, som ligger cirka 7 mil utanför Saigon. Vietnameserna byggde dessa tunnlar under vietnamkriget för att gömma sig undan amerikanarna. Ett helt samhälle bildade dom där nere med flera mil av sammanlänkande tunnlar med i princip allt de behövde för att överleva. Skola, sjukhus och matsalar, allt verkligen. Och det bästa med allt - inga amerikaner kunde komma ner eftersom ingångarna till tunnlarna var aldelles för små. 

Vår guide var även jättebra, skämtsam och kunde för en gångs skull väldigt bra engelska, vilket gjorde allt ännu mer intressant. Rundturen börjades med att vi först fick prova att krypa ner i ett hål som var anpassat efter en vietnames - och det gick enklare sagt en gjort då de är hälften så stora som en själv. Men det var ju också det som var meningen. 

Efter fick vi berättat för oss hur samhället med tunnlarna fungerade, hur de kunde leva som de gjorde och varför. Oerhört fascinerande, även om det lät helt sjukt hur de kunde klara det. Vi fick även prova på att krypa i en riktig tunnel på 100 meter just från kriget, och gud vad trångt det var. Och då hade de tillochmed gjort dom bredare. 
Och nästan det bästa av allt - vi fick chansen att skjuta med ett gevär från kriget. En ak-47.

Imorgon drar vi oss vidare mot Kambodja, och Phnom penh!
 
 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback