Phnom Penh

Kambodjas huvudstad, urmysig. 
Den officiella valutan här är Riel, men det är dollar som gäller förutom vid småpengar. 

Anlände här i lördags kväll efter en 6 timmar lång bussresa och checkade in på vårt guesthouse, international guesthouse. Helt okej standard ändå - förutom det att vår toalett var en katastrof. De hade nämligen dragit en slang från ac'n, som droppade, in på toaletten så hela golvet blev blött. Så vi fick sätta soptunnan under för att samla vatten. Och duschen hade enbart skållhett vatten. Underbart efter en 30graders varm dag. Annars var det helt okej. 

Första dagen besökte vi den stora marknaden, Central market. Samt letade efter ett nytt ställe att bo på, och vi hittade ett som såg väldigt mysigt ut. Ett backpackerguesthouse som heter 11happy backpackers, men det fanns inga lediga rum så vi fick vänta till dagen därpå. Ansökte även om 60dagars turistvisum till thailand, som ska vara klart på onsdag kväll. Vi avrundade dagen med massage, superskönt. 

När vi vaknade upp dagen efter gav vi oss till 11 happy backpackers, fick ett rum och planerade att bege oss ut och se oss omkring. Så blev det tyvärr inte direkt, eftersom det var stopp i vår toalett som de var tvungna att fixa innan vi gick. När det var löst begav vi oss till Wat phnom, ett tempel som låg på en höjd.

Påtal om 11 happy backpackers.. så var det nog vår natt hittils. Precis över oss låg en takbar, där de spelade musik heeela natten. Samt att vår säng var sönder och elektriciteten knappt fungerade. Underbart.
 
Vi besökte även Toul Sleng Genocide Museum, Tortyrmuseét, en f.d skola som De Röda khmererna gjorde om till ett fängelse där dom torterade och svalt fångarna innan dom avrättades. Detta är ett av tre säkerhetsfängelser, och under 1975-1978 satt där över 20.000 fångar - endast 7 stycken överlevde. Deras berättelser finns nerskrivna i ett av husen, tillsammans med flera tusen foto på fångarna. 

Hade faktiskt ingen aning om vad som hänt Kambodjas folk, de röda khremerna och Pol pot. Och om ni inte heller har det, borde ni verkligen läsa om det. Att något sådant kan hända efter Hitler och andra världskriget är helt ofattbart. Människor alltså. 

För att sammanfatta det hela så kom Pol Pot till makten som diktator och allt i Kambodja ändrades. Pengar avskaffades, folkklasser upphörde, skolor och sjukhus stängdes ner och städer tömdes på folk, inklusive huvudstaden. Folket tvingades istället ut på landsbygden för att arbeta under slavförhållanden på upp till 15 timmar per dag. Det kvittade vem du var, hur gammal du var,  vilket utbildning du hade eller vad du hade för yrke. Alla skulle visa lojalitet till Pol pot och hans rörelse Angkar. Om inte, mördades man, vilket ledde till att en fjärdedel, 3 miljoner, av Kambodjas invånare dog. 

Choung ek, Killing fields, som är en minnesplats av de röda khmerernas massmord. Här har 1miljon människor avrättats mellan 1975 och 1979, och 9000 kroppar har hittats i massgravarna som pryder platsen.  Och detta är bara en av 300 killing fields som finns.


Wat Phnom
Toul Sleng
Här får man inte skratta 
Åka tuktuk
Tanka tuktuk
Munskydd för alla avgaser 
Killing fields
Minnesmonumentet med 17 hyllor av dödskallar
Gåvor på en massgrav
Massgrav där tänder ibland kan synas under regnperioden.
Fint här, trots det hemska som hänt
Hittade en fuling
Mot detta träd slog man spädbarn mot och krossade deras skallar innan man slängde ner dom i massgraven bredvid
Kvarlevor
Skallar innuti minnesmonumentet. 
Marknaden inne i staden
 






 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback